❗ MIS 002 028 2017

Deli sadrzaj - Informisi druge - Доля содержания - Информ других - Share content - Inform others

002 028 2017 – 16:26
HITNO – HITNO
Prema jos uvek nepotvrdjenim informacijama doslo je do katastrofe u tehnicko remontnom zaovud u Kragujevcu – Prve preliminarne informacije koje smo saznali na konferenciji koja nije bila posvecena tome su bile da je doslo do pozara i da nema povredjenih dok nase jos uvek nepotvrdjene informacije ukazuju da je doslo do eksplozije i da ima veci broj povredjenih ali i da su neka lica izgubila zivote – U naredno vreme(15-30 minuta) se ocekuje i saopstenje MORS o ovoj situaciji uz nadu da ipak nije bilo zrtava i da se sve zavrsilo na laksim i tezim povredama i sa materijalnom stetom – Pratite nas jer uskoro sledi najavljeno saosptenje Ministarstva odbrane – Na ovoj temi cemo objavljivati sve kratke informacije vezano za ovo desavanje – Urednik ArmyInfoForuma

Budite sa nama, budite aktivniji i bicete informisani / spremni za sve sto se desava
Будьте с нами, будьте активны и вы будете проинформированы / готовы ко всему, что происходит
Be with us, be active and you will be informed / prepared for everything that happens

16:48
Komentar Urednika ArmyInfoForuma
Nezvanicne potvrde stizu sa vise strana o tome da je ipak doslo do katastrofe i da ima zrtava – Urednik ArmyInfoForuma

16:49

Prenosimo saostenje MORS
Citat

Саопштење
Током гашења пожара који је избио данас око 13.30 часова у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу дошло је до експлозије у којој има повређених лица.

До пожара је дошло у објекту A 28 где се налази линија за делаборацију убојних средстава. На гашењу пожара ангажовани су припадници ватрогасне јединице Техничког ремонтног завода и ватрогасне јединице МУП-а Републике Србије.

Министар одбране Зоран Ђорђевић и помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић упутили су се на место несреће.

17:02

Komentar Urednika ArmyInfoForuma
Ocigledno da prve informacije koje je dobio Ministar i koje je preneo nama nisu bile bas najtacnije sto potpuno mozemo da razumemo ali Vam skrecemo paznju na jednu recenicu iz saopstenja MORS
Citat

Током гашења пожара који је избио данас око 13.30 часова у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу дошло је до експлозије у којој има повређених лица.

До пожара је дошло у објекту A 28 где се налази линија за делаборацију убојних средстава

Redosled je malo izmenjen – PRVO JE DOSLO DO KATASTROFE koja je izazvala pozar pa je onda usledilo gasenje – U TRZ Kragujevac se radi delaboracija razlicitih sredstava pocevsi od onih kojima je istekao rok trajanja pa do npr unistavanja kasetnih bombi odnosno bombica koje se nalaze u njima – Tu ne moze da dodje do POZARA ako se prethodno nije desilo nesto NEZAMISLIVO odnosno ako se nije doslo do katastrofe – Obzirom da nam se javljaju gradjani koji ukazuju da ni jedan medij u Kragujevcu nista ne objavljuje o tome a zamislite to se desilo cak u 13:30 onda ocigledno imamo ogroman problem jer neko pokusava da spreci da informacije o katastrofi izadju na videlo

Ako je Ministar informisan neposredno pre pocetka konferencije u 14 h kako to da MORS tek nesto pre 17 h objavljuje ovakvu nemustu informaciju da je prvo doslo do pozara i da je nakon toga doslo do eksplozije tj da su povrede nastale tokom gasenja pozara a ne od posledica zbog kojih je pozar izbio … – Kao sto rekoh – Ovo je vojna firma tj postoje jasni propisi i pravila kako se sta radi – Ko pogresi gubi glavu – Tesko da je moglo da dodje do pozara a da pre toga nije doslo do nekakve katastrofe – Za sad toliko – Urednik ArmyInfoForuma

17:41
Komentar Urednika ArmyInfoForuma
Stalno se insistira na tome da su u stvari postojala dva povezana desavanja a to je da je prvo doslo do pozara cije je gasenje ocigledno trajalo dugo vremena a da je onda tokom gasenja doslo do eksplozije prilikom cega je povredjeno i poginulo vise lica

Mozda to i ima smisla ali ispada kao da je sve pocelo gasenjem pozara a ne njegovim izbijanjem – Cini mi se da to ne treba osporavati da se porvo nesto desilo ali je pitanje kako je onda gasenje vrseno ako je tokom gasenja doslo do eksplozije prilikom cega je povredjen veci broj ljudi a ima i poginulih!

Pokusali smo da proverimo u MUPRS-u informacije o povredjenim vatrogascima koji su inace pripadnici Policije ali smo upuceni na MORS sa ukazivanjem da su oni nadlezni u ovom slucaju – Osim potvrde da su ucestvovali vatragasci MUPRS-a nema vise informacija o tome da li je neko od njih povredjen ili poginuo prilikom gasenja jer se sa strane MORS insistira da je do povredjivanja (i verovatno pogibije) doslo u kasnije a ne na pocetku i da se to desilo prilikom gasenja! Ocigledno je za gasenje angazovan veci broj ekipa Vatrogasaca mada se svakako ne daju informacije o tome kako je to izgledalo i kakva je to eksplozija bila prilikom cega je ocigledno i doslo do svega sto smo naveli … Jos uvek u mraku uz napomenu da osim onog saopstenja u kome se samo potvrduje da se desilo nesto od MORS nemamo vise nikakvih drugih informacija – Znaci jos uvek u mraku … na zalost

18:04
Komentar Urednika ArmyInfoForuma
Mene kao nekoga ko se bavi ovom materijom zanima kakav je to odnos prema gradjanima kojima se ne daju ALI BAS NIKAKVE INFORMACIJE o tome sta se u stvari desilo jer ti gradjani rade u toj firmi zive u njenoj blizini i slicno – Stvarno je NEKOREKTNO na taj nacin drzati sve u mraku – Videcemo sta ce se dalje desavati – Urednik ArmyInfoForuma

18:07
Prenosimo poslednje saopstenje MORS o situaciji u TRZ Kragujevac
Citat

Prema poslednjim informacijama, u eksploziji koja se danas dogodila tokom gašenja požara u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, jedna osoba je izgubila život, za tri se još uvek traga dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno.

Svi povređeni su zbrinuti u kragujevačkom Kliničkom centru i van su životne opasnosti.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović nalaze se na licu mesta kako bi se upoznali sa detaljima ovog tragičnog događaja.

18:16
Komentar Urednika ArmyInfoForuma
Zar je stvarno trebalo da prodje 4 i vise sata da bi se objavile prve relevantne informacije – A sta je sa ljudima koji cekaju ispred bolnice i/ili cekaju kuci da ih neko obavesti sta je sa njihovim najmilijima? – Ako gledamo profesionalno onda je ovo velika brljotina odnosno pokazuje kako mnogo toga ne funkcionise u ovoj drzavi a o prici sektora za vanredne situacije da i ne pricamo – Mi ovde imamo VANREDNU SITUACIJU odnosno katastrofu ali umesto MUPRS-a imamo nadleznost MORS jer je njihov objekat – Malo bezveze – Takodje je pitanje kako je doslo do POVREDE preko 25 pripadnika Vojne Policije tokom druge eksplozije – Gde su se oni nalazili odnosno kako je vrseno gasenje tj kako je sprovodjeno obezbedjenje kad je doslo do povrede nekoliko desetina pripadnika Vojske … Ocigledno velika brljotina koja ukazuje na visestruko krsenje pravila odnosno postupaka u slucaju ovakve vanredne situacije – Sve u svemu nase informacije su se na zalost obistinile – Urednik ArmyInfoForuma

002-028-2017

19:52

Komentar Urednika ArmyInfoForuma
Malopre nam je ukazano da je prva za sada identifikovana (na zalost najverovatnije ne i jedina) zrtva Pukovnik VS inace raketas – Samo toliko cemo navesti za sada uz napomenu da je VS danas izgubila jednog svog veoma kvalitetnog pripadnika sa velikim iskustvom – Iskreno saucesce porodici poginulog oficira koji je prema recima potcinjenjih uvek bio taj koji je na sebe preuzimao rizik a svoje potcinjene gledao da zastiti pa i od ovakve opasnosti kao sto se to danas desilo!

Vecna mu slava i hvala

20:30
Prenosimo saopstenje MORS
Citat

Министар одбране у Крагујевцу
У експлозији која се данас догодила током гашења пожара у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу, од детонације погинуо је потпуковник Војске Србије Мирослав Перишић, за три особе се још увек трага док је 25 припадника Војске Србије и МУП-а повређено. Министар одбране Зоран Ђорђевић изразио је, у име Министарства одбране и Војске Србије, искрено саучешће породици настрадалог потпуковника Перишића.

Министар Ђорђевић и помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић обишли су вечерас повређене који су збринути у Клиничком центру у Крагујевцу, у пратњи директора тог здравственог центра др Предрага Саздановића.

Том приликом, министар одбране је рекао да је данас у 13 часова и 20 минута у ТРЗ Крагујевац дошло до експлозије у објекту А 28, намењеном делаборацији муниције, након чега је пожар захватио објекте А 28 и А 27. Ватрогасне екипе састављене од припадника МУП-а и припадника ватрогасне јединице ТРЗ Крагујевац приступиле су гашењу пожара када је, у 13 часова и 45 минута, дошло до друге експлозије.

– Од детонације, нажалост, живот је изгубила једна особа. Реч је о потпуковнику Мирославу Перишићу и овом приликом изражавамо дубоко саучешће његовој породици. Потпуковник Перишић је 26 година марљиво и предано радио у Министарству одбране и Војсци Србије,од тога две године у ТРЗ Крагујевац – рекао је министар Ђорђевић.

Он је, такође, констатовао да су приликом друге експлозије три лица нестала и за њима се интензивно трага, као и да је 25 лица хоспитализовано.

– Министарство одбране и Војска Србије на прво место ставља безбедност својих припадника и инсистира на максималној безбедности када је реч о животу и раду својих припадника, као и да све мере безбедности на раду буду на максималном нивоу – нагласио је министар Ђорђевић додајући да је објекат у коме се догодила несрећа урађен према највишим стандардима безбедности.

Министар Ђорђевић је, такође, истакао да је формирао комисију која треба да истражи узроке и разлоге овог немилог догађаја, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Одговарајући на питања новинара, министар Ђорђевић је истакао да се лица за којима се трага налазе у зони која је још увек опасна и којој не може да се приђе, као да ће екипе из Министарства одбране опремљене дроном и роботом помоћи приликом потраге за тим лицима.

Он је рекао и да постоји опасност од нових пожара, као и да је место несреће и даље небезбедно јер се из даљине види да пожар и даље тиња, па је због тога уведена мера забране приласка месту несреће до доласка екипе из Београда.

Директор Клиничког центра у Крагујевцу др Саздановић рекао приликом обраћања новинарима да је данас након 14 часова, након друге експлозије и по доласку екипе цивилне и војне хитне помоћи, 25 пацијената примљено на хоспитализацију, од чега су три лица у опсервацији у Клиничком центру, за које у овом тренутку може да се каже да имају специфичне повреде.

– С обзиром на специфичност повреда, контактирали смо колеге са Војномедицинске академије, ради помоћи у процени статуса, јер у неком одређеном времену може доћи до нових накнадних повреда. Очекујемо да у току ноћи стигне екипа са ВМА, и тек након тога и додатне дијагностике, која је у току, можемо да дамо додатне информације – нагласио је др Саздановић.

Према његовим речима, у овом тренутку нико није животно угрожен и свака даља дијагностика ће бити правовремена за све примљене пацијенте.

– На основу досадашње дијагностике, можемо рећи да су повреде опекотине, повреде меких ткива, али оно чега се плашимо су повреде унутрашњих органа. Управо због специфичности повреда бласт типа позвали смо колеге са ВМА, који ће нам помоћи у процени стања и евентуалним додатним интервенцијама – рекао је др Саздановић.

Након обраћања новинарима, министар Ђорђевић са помоћником министра за материјалне ресурсе Ненадом Милорадовићем упутио се ка месту експлозије.

22:00

Komentar Urednika ArmyInfoForuma
Obracanje ZABRINUTIM GRADJANIMA i naravno svima ostalima
Ukoliko imate potrebe da budete informisani vise od onoga sto Vam prenose mediji mozete pisati Ministarstvu odbrane ukoliko smatrate da za to postoje potrebe – Kao i svakom drugom gradjaninu Ministarstvo ima odredjenu obavezu da Vam odgovori u nekom odredjenom roku – Usled ovakve situacije verujem da odgovore ne mozete ocekivati u roku od nekoliko minuta a cini nam se ni sati – Verujemo da ce se raditi o danima uz poziv na razumevanje situacije u kojoj se MORS nalazi – Njima je ITEKAKO BITNO da svaki podatak koji objave BUDE 100% PROVEREN sto dovodi do usporenosti sistema – Odgovornost koju imaju je ogromna (a ovo nisu opravdanja)

Ukoliko zelite mozete nam pisati i mi to mozemo uraditi (kao redakcija ili ja kao novinar) umesto Vas (obratiti se Ministarstvu) – Ukazujemo da to mozete i sami uraditi kontaktirajuci Ministarstvo odbrane (ukoliko Vas to zanima recite nam pa cemo objaviti e-mail na koji to mozete da uradite)

Za sad toliko – Takodje nas mozete pitati za komentare odnosno objasnjenja ovde na ovoj temi (ispod teme imate komentare a registracija za objavljivanje prakticno i ne postoji posto mozete sa bilo kakvim e-mailom objaviti komentar – anonimnost zagarantovana)

Misljenje Urednika ArmyInfoForuma o svemu sto se desilo danas – Danasnji razvoj situacije barem sto se tice MORS i Ministra koji je bio na konferenciji je takav samo sticajem okolnosti – Znaci prema nasim dosadasnjim saznanjima nije bilo nekakvih zlih namera da se sve to sakrije od javnosti sto je inace i nemoguce uraditi u ovakvoj situaciji

Ministar je sto smo mi i svedoci negde oko 14:25 (okvirno vreme) svim novinarima na konferenciji za novinare dao informaciju o tome da je doslo do pozara u TRZ i da po njegovim trenutnim saznanjima (kako sam to ja razumeo) on ne zna vise detalja osim da je do tog trenutka nije bilo povredjenih I DA SE SVE U TOM TRENUTKU svodilo samo na materijalnu stete izazvane pozarom koji se gasio u tom trenutku – Koliko smo shvatili do KATASTROFALNOG razvoja situacije dolazi nakon toga odnosno kasnije (izmedju 15:00 i 15:30) nakon kraja konferencije (sto se poklapa i sa nasim nezvanicnim informacijama) koje su u prvom trenutku ukazivale da je doslo do eksplozije i da nezvanicno ima MRTVIH – Odatle nase nepoverenje u ono sto je MORS objavljivalo a i dalje smo pri stanovistu da je do pozara takodje doslo tokom nekakve katastrofe jer se pozari u takvim objektima ne desavaju slucajno – U tom trenutku SMO SE SVI Usled KONFUZIJE (na zalost uvek prisutne u takvim situacijama a posebno kad se sve ceni i procenjuje i VAGA na zalost) NASLI U RASKORAKU sto se tice MORS-ovog davanja saopstenja – Na zalost kod nas uvek ima previse BABICA pa su i saopstenja kilava, neodlucna, ustogljena i ne sadrze prave informacije koje su medijima odnosno gradjanima potrebne – Ko isprati samo ovu temu videce da je vec TADA nama u redakciji bilo nezvanicno poznato da ima mrtvih u sta smo ipak trudili da verujemo da su info mozda ipak pogresne ali to prosto sve mora da prodje vise instanci – Radi se o vojnom objektu – radi se o ko zna kakvim ubojnim sredstvima (svako ne radioaktivnim) a saopstenja nema – Nasa reakcija je da ukazemo na sve sto znamo i kako se te stvari desavaju sto smo i uradili – Verujem da smo sa pravom kritikovali MORS jer je ono u tom trenutku bilo prakticno najodgovornije za sve i da je PREDUGO vremena proslo od toga kad su se stvari pocele razvijati do momenta kad je vrag odneo salu (kako se to narodski kaze) i kad su stvari pocele da idu JAKO JAKO losim putem – Dolazi do eksplozije a sasvim sam siguran da su o tome ljudi u MORS imali informacije pre nego mi u redakcije sto je i logicno ali …..

Odgovornost za objavljivanje informacije u ovom slucaju lezi jedino i samo na MORS odnosno na odredjenom broju ljudi koji moraju sve da sagledaju da saberu i ponovo presaberu sve sto im je u tom trenutku poznato plus sve to mora da prodje desetine dodatnih (babica) jer se ipak radi o vojnim pitanjima pa je bezbednost (informacija i iliti davanja podataka takodje od jako velike vaznosti) – Zato nastaje RASKORAK od 15:30 (okvirno) do 17 kad je MORS objavilo prvu info … Ovo sto pisemo nije OPRAVDAVANJE vec objasnjavanje i to naravno za sve koji zele da ga prihvate kao relevantno – Verujemo da za silne godine bavljenja ovim poslom mozemo sa pravom da kazemo da naziremo kako se stvari odvijaju i da je SPOROST posledica odredjenih ogranicenja – Ne moze niko u sistemu da izadje i kaze ono sto on hoce – Postoje uprave postoje nadlezni postoje nacini provere tj mehanizmi koji se moraju ispostovati – Ispostovati sve to nije nimalo lako a gradjani kao i mi u medijima uvek mozemo kriticno da gledamo na sve i da kazemo “kasne – spori su – taje informacije i slicno” ali na tim ljudima sto u Kragujevcu sto u Beogradu a i na onima koji su na putu iz Beograda ka Kragujevcu lezi veliki niz odgovornosti a zamislite sada opisanu situaciju i UPLETENOST SVIH NAVEDENIH u jednu ovakvu KATASTROFU koju naravno niko NIJE NITI ZELEO NITI PRIZIVAO (daleko od toga) – Ministar je pre nego sto je krenuo ka Kragujevcu ne znajuci sta ce se desiti nakon samo 15-20 minuta nakon zavrsetka konferencije (ona je zavrsena oko 15 h ali je Ministar ostao u nezvanicnom razgovoru sa novinarima jos barem 10-15 minuta) stoicki odgovarao na pitanja koja smo mu MI iz redakcije postavili a trpeo je i “razvlacenje” od novinara koji su imali neku drugu vrtu pitanja nevezanu za temu a kojima je morao da objasnjava svoje stavove o nimalo zgodnim pitanjima – Mi jesmo imali po nama jako TESKA PITANJA ali su ga koleginice iz “insajdera” ako to mogu figurativno da kazem “razvlacile konjma na repove” (moje licno figurativno misljenje)

Evo nasih smernica za pitanja koja su upucena samo MINISTRU i niko drugi nije na njih odgovarao:
1. Dugovanja do 2012 godine (misli se na dugovanja ZDRP-a)
2. Pomocnik Miloradovic – Njegovo prisustvo u MORS i moguci sukob interesa obzirom da on pokusava da proda Vojsci ono sto je sam osmislio tj razvija u ZDRP-u
3. Nabavka aviona za VS i opreme za policiju mimo tendera uz zloupotrebu monopolistickog polozaja ZDRP-a
4. Da li je Ministar raspolozen za saradnju sa nezavisnim strucnjacima bez obzira sto mu na raspolaganju stoje mnogi strucnjaci iz sistema a kako bi se izbegla odredjena problematika a sto je bitno za samog Ministra da bi bio bolje informisan
5. Saradnja sa UAE-om odnosno Emiratima koja je prema stavovima Urednika ArmyInfoForuma protivna zakonima RS koji zabranjuju saradnju sa drzavama koje podrzavaju terorizam i/ili imaju neresene teritorijalne probleme sa svojim susedima – Podseticemo da je UAE u okviru GCC-a izvrsio invaziju i okupaciju Bahrenina a sada ucetsvuje u agresiji na Jemen gde njegovi vojnici u agresiji ginu skoro svaki dan!

Kao sto rekoh Ministar ni jednog trenutka nije izbegavao odgovore (barem prema nama u smislu redakcije ArmyInfoForuma) i STOICKI JE barem kako smo mi to videli seo duboko uzdahnuo i u prici od 10-15 minuta odgovorio na sve sto smo ga pitali – Posle toga je odgovarao na jos dosta pitanja novinara pa i na pitanja koleginica iz Insajdera – Nakon zavrsetka svega toga i rastanka sa novinarima krece PAKAO – Desava se eksplozija i Ministar hitno sa pomocnikom Miloradovicem krece ka Kragujevcu – Pretpostavljamo da je oko 15:45-16:00 – Za to vreme imamo u Kragujevcu HAOS – Zamisle sve one hitne pomoci vatrogasce i sve ostalo uz informaciju da je sasvim sigurno doslo do pogibije najmanje jedne osobe i povrede desetine pripadnika Vojske Srbije – Tako je stvarno bio PAKAO recju i slikom i zato bez obzira na nase komentare i nase ukazivanje na greske treba imati RAZUMEVANJA za sve – Informacija do svih nas (prva strura i nekako nevesto napisana) stizte vec oko 16:50 – Znaci – Ministar je jos na putu a istrazni organi takodje – Jos uvek nema nijedne ZVANICNE INFORMACIJE a potrebno je nesto reci – Svi vec shvataju da se desila KATASTROFA I TRAGEDIJA jer je skoro sigurno doslo do veceg gubitka zivota ….

Bez obzira na to kako mi zamisljamo kako bi to trebalo da izgleda – jedno je misliti a sasvim drugo naci se u takvoj situaciji – Uvek moze da ih kritikujemo za sporost – neodlucnost – nedorecenost i svasta nesto drugo ali ovog puta ukazujemo da treba imati razumevanja i za njihovu poziciju!

Ponavljam jos jednom – Ovo nije OPRAVDANJE vec Objasnjenje pa ako zelite Vi ga prihvatite – Ako ne zelite uvek imate pravo na svoje misljenje sto se od Vas i ocekuje – Od Vas trazimo samo da zamislite kako je to biti u njihovoj poziciji – Mi to ceto uradimo – Cesto nemamo razumevanja za ono sto rade ali u ovoj situaciji mozda ipak treba biti razuman i shvatiti kako je to sve izgledalo!

HVALA NA PAZNJI – Urednik ArmyInfoForuma

23:44

Prenosimo saopstenje MORS
Citat

Потрага за несталима у току

За несталим припадницима Техничког ремонтног завода капетаном Дарком Костићем и цивилним лицима Дејаном Ковачевићем и Жељком Николићем интензивно трагају надлежне службе МУП-а и Министарства одбране, изјавио је пуковник Михаило Зоговић из Управе за односе са јавношћу, испред Клиничког центра у Крагујевцу.

– Зону експлозије надлећу четири дрона и у тој потрази употребљено је једно робот возило. Министар одбране са сарадницима налази се на лицу места у Техничком ремонтном заводу. Укупно 74 запослена, који се налазе у посебном објекту Техничког ремонтног завода, безбедни су и ван било какве опасности – нагласио је пуковник Зоговић додајући да се чека процена надлежних служби како би они били безбедно пребачени до својих кућа.

Према речима пуковника Зоговића, 25 хоспитализованих припадника Министарства одбране и МУП-а су добро и ван животне опасности, а два припадника се тренутно превозе према Војномедицинској академији, што је била заједничка процена лекара та два здравствена центра.

– Још једном, у име свих припадника Министарства одбране и Војске Србије изражавам искрено саучешће и жаљење због смрти нашег колеге потпуковника Перишића. Свима нам је тешко јер је реч о часном официру који је својом марљивошћу, радом и ангажовањем био пример другима – рекао је пуковник Зоговић.

003 001 2017 – 00:19

Prenosimo saopstenje MORS
Citat

Безбедно евакуисани радници ТРЗ

Свих 74 запослених у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу, који су се после данашње несреће склонили у посебан објекат ТРЗ, безбедно су евакуисани.

За тројицом несталих припадника ТРЗ-а интензивно трагају надлежне службе МУП-а и Министарства одбране.

Министар одбране Зоран Ђорђевић са сарадницима и даље се налази у Техничком ремонтом заводу.

11:25

Prenosimo saopstenje MORS
Citat

Наставља се потрага за несталима у ТРЗ Крагујевац
Припадници Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова настављају интензивну потрагу за тројицом припадника Техничког ремонтног завода у Крагујевцу. Дронови и једно робот возило ангажовани су у потрази за капетаном Дарком Костићем и цивилним лицима Дејаном Ковачевићем и Жељком Николићем.
Два лица која су синоћ превезена из крагујевачког Клиничког центра на Војномедицинску академију, са специфичним повредама бласт типа, у стабилном су стању, оријентисани и комуникативни и под сталним надзором лекара. Остали повређени који се налазе у Клиничком центру у Крагујевцу су такође у стабилном стању.
Министар одбране Зоран Ђорђевић формирао је комисију ради утврђивања околности настанка ванредног догађаја и одговорности. Председник комисије је бригадни генерал Миле Јелић, начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе, а у комисији су стручњаци за проблематику муниције, наоружања и експлозивних средстава из Министарства одбране и Војске Србије, као и Војнотехничког института. Такође, министар одбране наложио је ванредни инспекцијски надзор који спроводи Инспекторат одбране.

13:34
Prenosimo saopstenje MORS
Citat

Биографија преминулог потпуковника Мирослава Перишића

У експлозији која се јуче догодила у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу живот је изгубио потпуковник Војске Србије Мирослав Перишић.

Потпуковник Перишић од 8. децембра 2014. године обављао је дужност начелника Одељења за оперативно-штабне и опште послове у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу.

На служби у Војсци Србије налазио се од 1990. године, када је и дипломирао на Војној академији у Београду, на смеру противваздухопловна одбрана. Командно–штабно усавршавање завршио је 2003. године.

Током војне каријере обављао је више дужности. Осим пет редовних унапређења, потпуковник Перишић унапређен је ванредно у чин мајора 1999. године.

Потпуковник Мирослав Перишић рођен је 1967. године у Фочи, Босна и Херцеговина. Био је ожењен и отац је једног сина.

Министар одбране Зоран Ђорђевић упутио је телеграм саучешћа породици потпуковника Перишића.

14:24

Prenosimo saopstenje MORS
Citat

Министри Ђорђевић и Стефановић посетили повређене ватрогасце на ВМА
Министар одбране Зоран Ђорђевић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић посетили су на Војномедицинској академији двојицу ватрогасаца, Ненада Миличића и Небојшу Петковића, који су повређени јуче приликом гашења пожара и отклањања последица експлозије у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу.

Ватрогасци Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, смештени на Одељењу интензивне неге ВМА, стабилног су стања, свесни и орјентисани. Пошто се ради о специфичним унутрашњим повредама, њихово стање биће под појачаним надзором још неколико дана, кажу на ВМА.

16:13
Prenosimo saopstenje MORS

Citat

Наставак потраге за несталим радницима после експлозије у ТРЗ Крагујевац
Другог дана после ванредног догађаја у ТРЗ Крагујевац, када је услед експлозије убојних средстава једно лице погинуло, три се воде као нестала, а 25 повређно, у Клиничком центру Крагујевац су дали изјаве пуковник Михаило Зоговић из Управе за односе са јавношћу и др Предраг Саздановић, директор Клиничког центра Крагујевац. Обраћању медијима су присуствовали генерал-мајор Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије и потпуковник Душан Коварбашић, директор Техничког ремонтног завода Крагујевац.

16:57
Prenosimo saopstenje MORS

Citat

Nakon stvaranja uslova za bezbedno vršenje uviđaja na mestu nesreće u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, na lice mesta izašli su nadležni istražni organi, pripadnici Policijske uprave Kragujevac i Vojne policije.

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, istragu o uzrocima i posledicama nesreće vodi zamenik Višeg javnog tužioca u Kragujevcu Jasmina Stojadinović.

19:23
Prenosimo saopstenje MORS
Citat

Генерал Диковић обишао повређене у Крагујевцу

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић данас је обишао ТРЗ Крагујевац где су га о детаљима експлозије која се јуче десила упознали директор Завода потпуковник Душан Коварбашић и његови сарадници.

Потом је генерал Диковић, у пратњи генерал-мајора Бојана Зрнића, начелника Управе за одбрамбене технологије, и др Предрага Саздановића, директора Клиничког центра Крагујевац, обишао повређене који се опорављају у Клиничком центру Крагујевац. Начелник Генералштаба се задржао са њима у краћем разговору и пожелео им брз опоравак.

Генерал Диковић обишао је и породицу погинулог потпуковника Мирослава Перишића и изразио им саучешће.

003 002 2017 – 13:30

Prenosimo saopstenje MORS
Citat

Komemoracija potpukovniku Miroslavu Perišiću
U Skupštini opštine u Kragujevcu održan je komemorativni skup posvećen potpukovniku Miroslavu Perišiću, tragično nastradalom u nesreći u Tehničko remontnom zavodu.

Komemoraciji su, pored porodice potpukovnika Perišića, rodbine i brojnih prijatelja i kolega, mnogobrojnih pripadnika RV i PVO, posebno 250. raketne brigade za PVD, prisustvovali gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Obraćajući se članovima porodice nastradalog Perišića i prisutnima na komemoraciji, zamenik direktora TRZ potpukovnik Dragan Žunić je istakao hrabrost, principijelnost i požrtvovanost oficira koji je uvek bio u prvim redovima, među ljudima kojima je komandovao od završetka Vojne akademije i stupanja na razne dužnosti u jedinicama Vojske Srbije.

– Ni sekunda se nisi dvoumio da budeš tamo gde je najteže, u trenucima najvećih iskušenja za kolektiv, boreći se rame uz rame sa radnicima i vatrogascima protiv plamene stihije i preteće eksplozije. Posle samo dve godine rada u Tehničko remontnom zavodu stekao si brojne prijatelje i poštovaoce kao oficir, kolega, roditelj i suprug… Obećavamo ti da ćemo roditeljski brinuti o tvom sinu, a supruzi pomoći da u najtežim trenucima savlada bol zbog tvog preranog odlaska, rekao je Žunić.

Opraštajući se od svog doskorašnjeg kolege komandant 310. samohodnog raketnog diviziona potpukovnik Stojan Simijonović je rekao da poziv oficira podrazumeva brojne izazove, među kojima i one najteže.

– I u strašnom ratnom vrtlogu koji je zahvatio našu zemlju 1999. godine bio si na čelu jedinice kojom si komandovao. Bio si neustrašiv, baš kao i kobnog 28. februara, kada si ponovo stao u prvu liniju da zaštitiš imovinu i ljudske živote. Pokazao si da si dostojan svojih predaka i da nosiš najveće ljudske vrednosti. Vrednosti koje su nesumnjivo ostavio u amanet sinu Veljku, rekao je potpukovnik Simijonović.

18:32

Prenosimo saopstenje MORS
Citat

Nakon intenzivnog traganja za licima nestalim u eksploziji u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, pri čemu su, s obzirom na izuzetno složene uslove, korišćeni svi raspoloživi ljudski potencijali i tehnički kapaciteti, pronađeni su posmrtni ostaci trojice nestalih.

U skladu sa nalogom nadležnog tužioca u toku je identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka.

Istragu o uzrocima i posledicama nesreće vodi zamenik Višeg javnog tužioca u Kragujevcu Jasmina Stojadinović.

Komisija za ispitivanje okolnosti nastanka vanrednog događaja koju je formirao ministar odbrane juče je počela sa radom, dok je danas započeo vanredni Inspekcijski nadzor u Tehničkom remontnom zavodu koji po nalogu ministra sprovodi Inspektorat odbrane.

Saučešće porodicama nastradalih uputili su ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković.

18:50

Prenosimo sasoptenje MORS
Citat

Nakon intenzivnog traganja za licima nestalim u eksploziji u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, pri čemu su, s obzirom na izuzetno složene uslove, korišćeni svi raspoloživi ljudski potencijali i tehnički kapaciteti, pronađeni su posmrtni ostaci kapetana Darka Kostića i civilnih lica Dejana Kovačevića i Željka Nikolića.

U skladu sa nalogom nadležnog tužioca u toku je identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka.

Istragu o uzrocima i posledicama nesreće vodi zamenik Višeg javnog tužioca u Kragujevcu Jasmina Stojadinović.

Komisija za ispitivanje okolnosti nastanka vanrednog događaja koju je formirao ministar odbrane juče je počela sa radom, dok je danas započeo vanredni Inspekcijski nadzor u Tehničkom remontnom zavodu koji po nalogu ministra sprovodi Inspektorat odbrane.

Saučešće porodicama nastradalih uputili su ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Komentar Urednika ArmyInfoForuma

E sad da malo rezimiramo stvari
Na zalost bili smo u pravu da se prvo desila katastrofa pa da je tek onda gasen pozar sto bas i nije predstavljeno tako u prvi mah od strane Ministarstva

Mi smo napisali kako se po nasim saznanjima razvijala situacija i taj tekst je objavljen u 22:00 uvece na dan katastrofe a bio je napisan koji sat ranije – Bez obzira sto smo u medjuvremenu dobili od MORS njihovu verziju desavanja resili smo da objavimo i nas tekst znajuci da uvek mozemo da objasnimo sve pa i to odakle “razlike”

Ako je ono sto je stiglo od Ministarstva tacno (u sta ne treba sumnjati) onda se sve sto smo mi opisivali pomera za barem SAT VREMENA NAPRED sto znaci da je vec u trenutku kad je Ministar novinarima preneo informaciju NEKIMA su vec bile poznate SLEDECE informacije:
1. da se pozar nije desio sam od sebe vec da je doslo do eksplozije
2. da se desila i DRUGA EKSPLOZIJA i da je tamo vec nastao HAOS
Mi sad postavljamo pitanje – Ko je i zasto pogresno informisao Ministra odbrane tako da on bukvalno skoro 2 sata nakon prve eksplozije nije imao te informacije – Evo kako je to teklo po informacijama koje smo dobili od MORS!
Citat

данас je у 13 часова и 20 минута у ТРЗ Крагујевац дошло до експлозије у објекту А 28, намењеном делаборацији муниције, након чега је пожар захватио објекте А 28 и А 27. Ватрогасне екипе састављене од припадника МУП-а и припадника ватрогасне јединице ТРЗ Крагујевац приступиле су гашењу пожара када је, у 13 часова и 45 минута, дошло до друге експлозије.

Konferencija za novinare je pocela u 14:00 odnosno mozda samo koji minut kasnije – Ministar tek oko 14:25 nakon zavrsetka svog i izlaganja pomocnika Miloradovica saopstava novinarima da je doslo do pozara i da nema povredjenih
Ocigledno Ministru nisu prenosene sve informacije uz napomenu da bi APSOLUTNO SVI NOVINARI razumeli da je i ta konferencija morala da bude prekinuta kako bi se Ministar uputio dole – Ne – NIKO (osim pojedinaca ali verujem da Ministar nije bio medju njima) nije znao sve to osim “informacije da je doslo do pozara i da se pozar gasi” a to je bukvalno 65 minuta NAKON PRVE EKSPLOZIJE I 45 MINUTA NAKON DRUGE EKSPLOZIJE – SADA NE TVRDIM da novinari treba da znaju svaki detalja onoga sto se desava a pogotovu u tim situacijama ALI MINISTAR TO SVAKAKO TREBA TO DA ZNA – Ako je Ministar nas informisao 65 minuta nakon prve a 45 minuta nakon druge eksplozije da je doslo do pozara onda ZAKLJUCAK IZVUCITE SAMI – Obzirom da sam bio prisutan tamo mogao bih da tvrdim da NIJE bio informisan o tome jer bi se to svakako videlo po njegovom ponasanju – BILO BI POTPUNO NORMALNO da u takvim situacijama Ministar prekine konferenciju i zaputi se hitno dole – Takodje bi bilo sasvim normalno i za ocekivati da Ministar izadje ka medijima sa informacijom da se desila eksplozija (ili cak dve) da bi se gradjani obavestili da ne prikaze objektu ili da ako su u njegovoj blizini zbog eventualne opasnosti odu u setnju tj kod prijatelja cisto radi preventive – Nista od toga se nije desilo a prve hajde da kazem istinite informacije i potvrdu onoga sto smo mi pisali i navodili stizu tek oko 5 h – Nasa opravdanja koja smo tad pisali za ponasanje Ministarstva delom stoje i sada uz napomenu da SU ONA POPRILICNO DOVEDENA U SUMNJU jer na sve sto smo mi pisali moramo dodati po jedan dodatni sat vremena – Ako sa tih dodatnih sat vremena CEO SISTEM ne moze da smisli razumna saopstenja odnosno da se informisanje javnosti mora sprovesti kako treba onda je to sistem koji
A. KRIJE INFORMACIJE
B. NE FUNKCIONISE KAKO TREBA
Obe varijante su izuzetno stetne – Kako god da ih sagledamo treba voditi racuna o tome – Neinformisanjem ili neistinitim informisanjem ili jos gore usporenim informisanjem se ne POSTIZE APSOLUTNO NISTA DOBRO

Na kraju krajeva – Svakako da ovde moramo napraviti jedan REZ – Znaci – postojali su ljudi koji su u svakom trenutku imali informacije – postojali su ljudi koji su na pocetku konferencije imali informacije pa se onda logicno postavlja pitanje kako to da o katastrofi u kojoj je na ZALOST izgubilo zivote najmanje 4 osobe mi imamo OVAKO LOSE INFORMISANJE od organizacije koja za svoje funkcionisanje trosi izmedju 450 i 500 miliona EVRA – Pomenucu samo da UOJ (Uprava za Odnose sa Javnoscu MORS) sama ima budzet od milion evra! Kao neko ko se ovim poslom bavi profesionalno smatram da je ovo sto je radjeno LOSE uradjeno – Neko definitivno treba da snosi odgovornost i za to a istraga koja ce trajati barem 3-4 nedelje o svemu sto se desilo u TRZ Kragujevac ce naknadno doneti rezultate koji ce mozda biti ili nece biti dostupni javnosti – Podseticu na to kako je tekla istraga o katastrofi helikoptera i ukazati da je mozda moguce da je bilo uticaja koji su doveli do ovakvog razvoja desavanja u TRZ Kragujevac – Isti UTICAJI su se desili i kod katastrofe helikoptera ali i pre toga u katastofama koje malo malo pa se desavaju u nasoj vojnoj industriji … Svi pricaju o ugovorima – svi pricaju o zaradi a niko ne vodi racuna niti moze da kontrolise kako se do tih i takvih rezultata dolazi … Jedan od uticaja bi mogao da bude i DAMPINGOVANJE CENA I PRISTANAK DA SE sa manjom cenom i rokovima prihvate poslovi sto nad dovodi do “robovlasnicke” price – Strucne snage nema – ljudi odlaze iz sistema pa i iz namenske zbog smanjenih plata a ko se i kako zaposljava – Ima li tu zaposlajavanja po partijskoj ili rodbinskoj ili drugarskoj liniji – Da li svi kadrovi prolaze sve bezbednosne i zdravstvene provere i da li svi ispunjavaju sve od uslova – Sta mislite kako je u fabrikama koje rade po 3 smene a kad im uvek nedostaje radnika – Industrija “energetskih” pica je imala BUM sto se tice prodaje ali … Da li oni koji tako rade pod uticajem izmedju ostalog i takvih pica (mozemo ih nazvati i sredstava pa cak i blagih narkotika) mogu svi da ispune sve kako treba sa potpunom koncetracijom … Ne mogu!

Ovaj tekst ne zeli da utice na ISTRAGU vec da ukaze na sta sve treba obratiti paznju ne bi li se doslo do odgovora o uzrocima tragedije – Podseticu da su neki dokazi NESTALI prilikom ISTRAGE o katastrofi helikoptera a podseticu i na pricu “sukoba” kad je jedan kreten pokusao da prodje kroz pripadnike Zandarmerije pa je dobio batine – Trebamo li i sada da ocekujemo da ce i sada DOKAZI poceti da nestaju i sta ce neko pokusati da sakrije tim i takvim rabotama!

Nadam se da je objasnjenje koje smo imali kao obrazlozenje svega sto smo pisali odnosno nasih zakljucaka tada i sada dovoljno dobro i da se nasa pozicija nadamo se jako dobro razume a nasa pozicija je da zelimo da znamo istinu koju nam uvek i uveliko neko “prilagodjava” necijim interesima (spinovanje, lazi, obmane i slicno)!

Mi smo napisali sta smo imali a na svakom ko ovo procita je da sam donese odredjene zakljucke – Hvala na paznji – Urednik

!O AutoruОб автореAbout author
U ovom delu ako Vas zanima mozete pogledati informacije o autoru - В этом разделе, если вы заинтересованы, вы можете просмотреть информацию об авторе - In this section if you're interested, you can view information about the author
Autor prezentovanog sadrzaja je Rajacic Cedo poznatiji i kao Urednik ArmyInfoForuma - Galerija na Facebook-u - Urednik se ovom oblascu bavi od 1987. god. a u svojoj dosadasnjoj karijeri je imao kontakta sa borilackim vestinama, padobranstvom, letenjem i radom u vojnoj industriji - Vise o projektima iz NVO oblasti imate u delu redakcije posvecenom NewTeC-u - Bavi se proucavanjem velikog broja informacija vezanih za bezbednost, strategiju i vojnu industriju sto primenjuje tokom pisanja procena i analiza - Strucnjak je sa dugogodisnjim iskustvom i velikim brojem projekata u oblasti razvoja i konceptualnog dizajna naoruzanja i vojne opreme - Potpuno se posvetio ovoj oblasti a u rad unosi ne tako malo iskustvo od preko 20 godina bavljenja ovom oblascu!
Автор представленного контента Rajacic Cedo также известный как ArmyInfoForum Главный редактор - Галерея на Facebook – Он занимается в этой области с 1987 года - До сих пор в своей карьере он имел контакт с боевыми искусствами, прыжки с парашютом, полеты и работающих в оборонной промышленности - Больше проектов из области обороны вы можете найти в NewTeC части данного веб-сайта – он имеет дело с изучением большого количества информации, связанной с обеспечением безопасности, стратегии и оборонной промышленности, которую он применяется при написании оценок и анализа - он эксперт летний опыт работы и с большим количеством проектов в области разработки и концептуального дизайна для вооружения и военной техники - Он полностью посвящен этой области и работать с опытом работы более 20 лет!
Author of the presented content is Rajacic Cedo AKA ArmyInfoForum Chief Editor - Gallery on Facebook – He is engaged in this area from 1987. - So far in his career he had contact with the martial arts, parachuting, flying and working in the defence industry - More projects from the Defence field you can find in NewTeC part of this web site – He deals with studying of a large number of information related to security, strategy and defence industry which he apply when writing of assessments and analysis – He is an expert with years of experience and with large number of projects in the field of development and conceptual design for weapons and military equipment – He is completely dedicated to this area and work with experience of more than 20 years!
Deli sadrzaj - Informisi druge - Доля содержания - Информ других - Share content - Inform others

Ukoliko smatrate da o onome sto iznosimo u temama koje stvaramo za Vas treba informisati sto vise gradjana onda se potrudite pa nam pomozite - Mi smo tekst napisali i objavili a onda ga i podelili sa svima Vama na mestima koja uredjujemo - Sad Vi uradite koliko mozete pa ih podelite dalje sa svima koje znate i za koje mislite da treba da procitaju ono o cemu mi pisemo - To uradite odavde sa naseg sajta koristeci opcije odmah ispod jer se to deljenje ne moze pratiti dok je to ako se radi sa FB-a lako pratiti i povezati sve one koji su to radili - Verujem da to ima smisla za sve one kojima je stalo da se ove informacije sire sto vise - Hvala svima koji se potrude da ovo procitaju i sprovedu u delo deleci teme koje mi objavljujemo


Promovisite sadrzaj koristeci sledece opcije - Nemojte kopirati sadrzaje bez dozvole autora - To je krsenje autorskih prava! Pozivamo Vas na ucesce u diskusiji - Мы приглашаем Вас принять участие в обсуждении - We invite you to participate in the discussion

Uredjivacka politika - kucni red Редакционная политика - правила дома Editorial policy - house rules

Leave a Reply