❗ MIS 003 006 2017

Deli sadrzaj - Informisi druge - Доля содержания - Информ других - Share content - Inform others

Na ovoj temi su grupisani svi Mini Info Sadrzaji vezano za danasnji dan – Sve ostalo sto od tema i video sadrzaja AIFIPTV televizije objavljujemo pronadjte na IONAD-u

Budite sa nama, budite aktivniji i bicete informisani / spremni za sve sto se desava
Будьте с нами, будьте активны и вы будете проинформированы / готовы ко всему, что происходит
Be with us, be active and you will be informed / prepared for everything that happens

13:11
Saoptenje MUPRS

Припадници Министарства унутрашњих послова у наставку акције на сузбијању кривичних дела прања новца, финансијског криминала и корупције, посебно везано за злоупотребе службених положаја у државним органима, ухапсили су 47 особа и поднели кривичне пријаве у редовном поступку против 19 лица због постојања основа сумње да су починили више коруптивних кривичних дела, док се за две особе трага.

Акција „Плутон 2“ спороведена је у Београду, Панчеву, Новом Саду, Сремској Митровици, Сомбору, Зрењанину, Суботици, Ваљеву, Смедереву, Јагодини, Ужицу, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Лесковцу, Врању, Пироту, Прокупљу и Новом Пазару, а осумњичени се терете да су од 2005. године до данас извршили више кривичних дела којима су буџетима Републике Србије, Аутономне покрајине Војводине, града Београда и другим привредним субјектима и физичким лицима нанели штету од 1.896.090.232,00 динара, односно преко 17,5 милиона евра.

Ухапшени се сумњиче да су починили кривична дела пореска утаја, злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба овлашћења у привреди, злоупотреба службеног положаја, ненаменско коришћење буџетских средстава, проневера, фалсификовање службене исправе, превара и тешка крађа.

Међу ухапшенима су бивши руководилац Одељења за прехрамбене производе у Републичкој дирекцији за робне резерве, бивше одговорно лице Дома здравља “Др. Милорад-Мика Павловић” у Инђији, лекар, грађевински инспектори, матичари, инвеститори и бивша и садашња одговорна лица више правних лица.

Извршењем ових кривичних дела оштећени су буџет Републике Србије, Републичка дирекција за робне резерве, Републичка дирекција за воде, Фонд за капитална улагања АП Војводине, Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој АП Војводине, Клинички центар Војводине, Агенција за акредитацију здравствених установа Србије, Национална служба за запошљавање, Буџет града Београда, ЈП ”Србија шуме”, Дом здравља ”Др. Милорад-Мика Павловић”, Синдикална организација самосталног синдиката ЈП ”Гас”, АМСС Гас-петрол, “, акционари АД ”Алфа Плам” из Врања, као и више правних и физичких лица.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду ухапсили су три особа због постојања основа сумње да су злоупотребом положаја одговорног лица, плаћањем неизведених радова, нанели штету Клиничком центру Војводине и Фонду за капитална улагања АП Војводине од 294.279.568,00 динара.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду ухапшени су одговорно лице грађевинског предузећа ”Ковачевић” ДОО из Новог Сада Р.К. (1963), одговорни извођач радова ”Алпине” ДОО из Београда О.Ш. (1960) и одговорно лице фирме ”Архнесс”ДОО из Новог Сада М.Ј. (1942).

Постоје основи сумње да су Р.К., О.Ш. и М.Ј. од 2008. до 2012. године, приликом реконструкције Клинике за гинекологију и акушерство у Клиничком центру Војводине у Новом Саду, чије је радове финансирао Фонд за капитална улагања Аутономне покрајине Војводине, сачинили и оверили десет привремених ситуација у којима су унети подаци о количини изведених радова, који нису били урађени на објекту.

Те привремене ситуације, како се сумња, коришћене су за неосноване исплате новчаних средстава према грађевинском предузећу ‘Ковачевић”, коме је на тај начин прибављена противправна имовинска корист од 280.477.858 динара и фирми ”Алпине”, којој је прибављена противправна имовинска корист од 13.801.710 динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Зајечару, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Нишу ухапсили су шест особа због постојања основа сумње да су починили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Ухапшени су запослени у руднику мрког угља «Соко» И.Д. (1977), М.Р. (1962) и Т.М. (1964), као и запослени у предузећу „ДД Николић“ Ћуприја З.П. (1963), Б.М. (1976) и Д.М. (1968).

Постоје основи сумње да су осумњичени од априла 2015. до јула 2016. године сачињавали фиктивне отпремнице у којима је наводно приказана испорука ситног угља на депо Андровац, уместо комерцијалног угља „коцка“, где су мањак на депоу надокнађивали лажним мерењем наредних испорука ситног угља.

Осумњичени су на тај начин присвојили 524,78 тона комерцијалног угља, вредности 4.361.199,00 динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици ухапсили су одговорно лице у привредном друштву ”Агропром“ доо С.Б. (1979) због постојања основа сумње да је починила кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Постоје основи сумње да је С.Б. путем електронског плаћања и уношењем неистинитих података у налоге за електронско плаћање, неосновано извршила трансфер новчаних средства са рачуна фирме “Агропром ком“, на свој рачун, и на рачуне других правних и физичких лица, којима је прибавила противправну имовинску корист од 23.355.098,40 динара.

Кривична пријава у редовном поступку биће поднета против још једне особе.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова Управе криминалистичке полиције и Полицијске управе у Зрењанину ухапсили су пет особа због постојања основа сумње да су починили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и злоупотреба овлашћења у привреди.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапшени су бивше одговорно лице „Екоплам“ М.Т. (1969), одговорно лице привредних друштава „Екоплам“, „Вармонт“ доо и „Варотеч“ доо П.З. (1956), запослени у привредном друштву „Варотеч“ Д.М. (1974), одговорно лице „Екоплама“ Б.Ч. (1979) и З.Р. (1973).

Постоје основи сумње да су осумњичени од новембра 2008. године до краја 2009. године у намери прибављања противправне имовинске користи за себе и своја привредна друштва, аплицирали за доделу средстава Покрајинског секрeтаријата за науку и технолошки развој АП Војводине, за развој нових технологија, при чему су лажно приказали да ће финансирати отварање погона за производњу брикета у Новом Бечеју.

Сумња се да су тако стечена новчана средствa користили супротно намени, поред чега су своја дуговања према Секретаријату измиривали на основу фиктивне документације, увећававши фактуре.

На тај начин осумњичени су оштетили Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој Аутономне покрајине Војводине за 24.783.046,03 динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву ухапсили су пет особа због постојања основа сумње да су злоупотребом службеног положаја и злоупотребом овлашћења у привреди оштетили Републичку дирекцију за робне резерве за 172.039.772,86 динара.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Панчеву, ухапшени су руководилац Одељења за прехрамбене производе у Републичкој дирекцији за робне резерве М.П., одговорно лице АД „Банат“ Банатски Карловац Н.К., одговорно лице „Месопромета“ из Панчева Љ.Ј. и одговорна лица АД „Банат“ и „Месопромет“ З.Б. и С.Б.

Постоје основи сумње да су ухапшени од 2005. до 2007. године, противправно отуђили месо и месне прерађевине, власништво Републичке дирекције за робне резерве, које им је било поверено на складиштење.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су три особе, док се за једном особом интензивно трага осумњичене за малверзације у АМСС Гас-петролу.

По налогу Вишег јавног тужилаштва, због постојања основа сумње да су починили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, ухапшени су одговорно лице и заменик законског заступника привредног друштва ”Гопер лине“ М.Т. (1963) и Г.М. (1971) и бивше одговорно лице тог предузећа Г.П. (1965).

Кривичном пријавом је обухваћено и бивше одговорно лице привредног друштва АМСС Гас-петрол доо из Београда Д.М. (1967), за којим је расписана потрага.

Постоје основи сумње да је бивше одговорно лице АМСС Гас-петрола од августа 2012. до децембра те године, искоришћавањем свог положаја и прекорачењем граница овлашћења, прибавио себи противправну имовинску корист вишу од 1.500.000 динара, на штету АМСС Гас-петрол.

Сумња се да су му у томе са умишљајем помогли остали осумњичени, тако што су на рачун привредног друштва ”Гопер лајн“ вршене уплате са рачуна привредног друштва АМСС Гас-петрол, а по основу испостављеног рачуна-отпремнице за празне плинске боце и за моторна уља, до чијег промета није стварно дошло.

Такође се сумња да је Д.М. са рачуна АМСС Гас-петрола пребацио привредним друштвима ”Land-MVZ” и ”Гопер лајн” 2.974.922,9 динара, по основу фактура за услуге обезбеђења и за расхладне витрине, до чијег промета и реализације такође није дошло.

Сумња се да је потом осумњичени Г.М., који је имао депонован потпис на рачун привредног друштва ”Land-MVZ”, са њега подигао готовину или новац пребацио на рачуне других привредних друштава на основу фиктивних послова, као и привредном друштву ”Гопер лајн”.

Постоје основи сумње да су осумњичени Г.М. и Г.П. са рачуна привредног друштва ”Гопер лајн” подигли готовину и предали је осумњиченом Д.М.

Постоји основ сумње и да је бивше одговорно лице АМСС Гас-петрол Д.М., од маја до децембра 2012. године, искоришћавањем свог положаја и прекорачењем граница овлашћења прибавио себи противправну имовинску корист од 1.659.803,68 динара, на штету АМСС Гас-петрола.

Сумња се да је осумњичени платном картицом АМСС Гас-петрола, коју је задужио по основу уговора између АМСС Гас-петрола и једне банке, обављао плаћања од 3.309.075,78 динара, од чега је 1.649.272,10 динара правдао разним рачунима и то углавном рачунима са бензинских пумпи и рачунима из ресторана, а износ од 1.659.803,68 динара је користио за сопствене потребе.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању ухапсили су две особе због постојања основа сумње да су починили кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди на штету акционара АД “Алфа Плам” Врање.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Врању ухапшена су бивша одговорна лице АД”Алфа Плам” В.И. и В.З., док је против једне особе поднета кривична пријава у редовном поступку.

Постоје основи сумње да су осумњичени без Одлуке Управног одбора предузећа и доказа да је ненаплативост била извесна и документована, као и супротно позитивним правилником и Статуту АД “Алфа Плам”, обавили директни отпис потраживања за 2009 и 2011.годину према домаћим и иностраним купцима за 105.600.497,83 динара, односно 1.257.513,48 евра.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу ухапсили су грађевинског инспектора у Управи за имовину и инспекцијске послове Града Ниша М.М. (1960) и Д.Н. (1982) због постојања основа сумње да су починили кривична дела злоупотреба службеног положаја и фалсификовање службене исправе.

Постоје основи сумње да је М.М., подстрекнут од стране Д.Н., фебруара прошле године, без изласка на лице места и без извршене провере на градилишту, сачинила два Појединачна пописна листа о бесправно изграђеним објектима.

Осумњичена је у њима констатовала да на лицу места постоје изграђена два грађевинска објекта, који су завршени у грађевинском смислу, што је супротно чињеничном стању.

На основу таквог поступања осумњичене М.М., власнику објекта је прибављено право привременог прикључења до окончања озакоњења на водоводну и канализациону мрежу код испоручиоца ЈКП“Наиссус“ Ниш.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ужицу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су чувара шума Р.Р. (1970) због постојања основа сумње да је починио кривична дела злоупотреба службеног положаја и фалсификовање службене исправе.

Постоје основи сумње да Р.Р. од 2015. године, искоришћавањем свог службеног положаја, самоиницијативно у Газдинској јединици ”Јеље Тавник“ ангажовао више лица, ради сече шуме укупне дрвне масе од 1163,613 метара кубних, иако за то није имао овлашћење.

Сумња се да је потом исечену дрвну масу продао трећим за сада неидентификованим особама, без евидентирања у пословним књигама и на тај начин себи прибавио противправну имовинску корист од 6.341.398,20 динара, на штету ЈП ”Србија шуме“.

* * *
Припадници Министарства унутрашњих послова у Лесковцу, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су функционера Синдикалне организације Самосталног синдиката ЈП ”ГАС“ П.И., због постојања основа сумње да је починио кривично дело проневера.

Сумња се да је П.И. од децембра 2014. до септембра 2016. године са рачуна наведеног синдиката без основа подигао 212.810,00 динара,које је присвојио за себе.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Јагодини, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су З.С. (1959) ,која фактички обавља послове одговорног лица ПРЗР ”Медењак Плус“ Буљане, због постојања основа сумње да је починила кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Постоје основи сумње да је З.С. од 2014. до 2016. године, сачињавала фиктивне уговоре о раду за више од 40 особа за заснивање радног односа, пријављивала их на обавезно социјално осигурање, након чега је за те особе доносила решења о раскиду радног односа.

На тај начин те особе неосновано су остваривале право на новчану накнаду по основу незапослености код Националне Службе за запошљавање од 5.000.000,00 динара, за колико је оштећен буџет Републике Србије.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Сремској Митровици, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су бивше одговорно лице Дома здравља “Др. Милорад-Мика Павловић” у Инђији В.П. (1958) и поднели кривичну пријаву у редовном поступку против још две особе , због постојања основа сумње да су починили кривична дела злоупотреба службеног положаја, фалсификовање службене исправе и ненаменско трошење буџетских средстава.

Постоје основи сумње да је В.П. од 2005. до 2016. године, искоришћавањем свог службеног положаја и прекорачењем граница свог службеног овлашћења, у намери прибављања користи за себе и другог, починио наведена кривична дела кроз незаконите радње у поступцима јавних набавки и пословне сарадње са другим правним лицима.

На тај начин осумњичени је оштетио Дом здравља “Др. Милорад-Мика Павловић” за 15.971.194,00 динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пироту, по налогу пиротског Вишег јавног тужилаштва, ухапсили су бившег запосленог у матичној евиденцији Фонда ПИО, Филијале Пирот С.К. (1969), због постојања основа сумње да је починио кривична дела злоупотреба службеног положаја.

Постоје основи сумње да је С.К. од 2007. до 2014. године, радницима матичне евиденције Фонда ПИО, филијала Пирот, наложио да за 16 радника једног акционарског друштва, признају стаж са увећаним трајањем, иако је знао да не испуњавају услов за бенефицирани радни стаж.

На тај начин осумњичени је омогућио да радници без основа остваре право на пензију и прибавио им противправну имовинску корист у износу од око 15.000.000,00 динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова, по налогу београдског Првог основног јавног тужилаштва, ухапсили су бившег вршиоца дужности одговорног лица Агенције за акредитацију здравствених установа Р.Р. (1969), због постојања основа сумње да је починила кривично дело злоупотреба службеног положаја.
Постоје основи сумње да је Р.Р., искоришћавањем службеног положаја и прекорачењем граница овлашћења, у намери прибављања имовинске користи предузећу „Web support“ доо, мимо законом предвиђене процедуре за спровођење поступка јавне набавке за истоврсне услуге и без обезбеђених финансијских средстава, новембра 2015. године уговорила набавку услуга дигиталног маркетинга и услугу израде интернет презентације на енглеском језику са тим предузећем.
Такође, осумњичена је уговоре склопила без икаквог средства обезбеђења плаћања као гаранције да ће то предузеће обавити поменуте услуге.
Како се сумња, Р.Р. је том предузећу исплатила авансно уговорену цену по оба уговора у укупном износу од 1.158.000,00 динара, чиме је предузећу „Web support“ доо, које није извршило услуге, прибавила корист од 1.158.000,00 динара, на штету Агенцију за акредитацију здравствених установа.
******
Припадници Министарства унутрашњих послова у Прокупљу су, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Прокупљу, ухапсили В. С. (1972), одговорно лице ауто-школа ”Леша” и ”Леша Плус”, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Осумњичена се терети да је од 2011. године до хапшења, у службеним књигама уносила неистините податке и оверавала исправе са неистинитом садржином у циљу прибављања противправне имовинске користи за себе и друга лица-кандидате за обуку вожње.

На овај начин осумњичена је прибавила противправну имовинску корист за више од 1.600.000,00 динара.

* * *

Полиција је у Смедереву, по налогу смедеревског Вишег јавног тужилаштва, ухапсила Р.Ђ.(1963), Љ.М.(1951), Д.М.(1962), Д.Ј. (1980) и С.Р. (1963) због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да су они у периоду од јануара 2014. до октобра 2016. године у својству одговорних лица матичне службе – Градске управе у Смедереву, приликом издавања извода из матичних књига од грађана – подносиоца захтева, примали новац на име плаћања такси у износима који су законом прописани за ту врсту извода.

Осумњичени су на тај начин себи прибавили противправну имовинску корист, а буџет Републике Србије оштетили за 2.839.880,00 динара.

Против једног осумњиченог биће поднета кривична пријава у редовном поступку.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су и задржали Д. Ш. бивше одговорно лице предузећа “Национални привредни оператер”, због постојања основа сумње да је заједно са још једном особом, за којом се трага, од августа 2014. до марта 2016. године починио кривично дело превара у продуженом трајању.

Сумња се да су они, лажно се представљајући као представници Министарства привреде, Министарства здравља, Народне банке Србије и Привредне коморе Србије, довели у заблуду одговорна лица 34 привредна субјекта на територији Републике Србије, да преузму наводно бесплатне примерке усб-а са “Пакетом личних података правних лица Републике Србије” и потпишу и овере печатом документ о пријему бесплатних примерака.

Након неколико месеци, осумњичени су тај документ под претњом утужења достављали уз фактуру као уговор, па су оштећена правна лица на штету своје имовине, извршила плаћања на рачун предузећа “Национални привредни оператер” у укупном износу од 11.405.411,69 динара.

* * *

Припадници Министарстав унутрашњих послова у Крагујевцу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су и задржали Н.П. (1950) и Н.Ђ.(1979), због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, фалсификовање службене исправе и пореска утаја.

Осумњичени су у својству инвеститора стамбeно-пословног објекта у изградњи у Крагујевцу, од 2011. до 2015. године, извршили дуплу продају четири стана, а од власника станова примили новац и издали признанице о извршеном плаћању у еврима.

Продају станова нису евидентирали у пословној документацији предузећа, већ су новац задржали за себе и тако оштетили власнике станова и буџет Републике Србије за 12.185.459,00 динара.
* * *

Полиција у Kраљеву је по налогу Основног јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсила Д.Ђ. (1949), одговорно лице транспортно – грађевинско -трговинске радње ”Транскоп-Ђусић“ и ”Транскоп-Ђусић 1971“, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела пореска утаја и тешка крађа.

Сумња се да је Д.Ђ. током 2013. године, прикрио и лажно приказао податке о чињеницама потребним за утврђивање обавезе плаћања накнаде за коришћење водног добра, тако што је Републичкој дирекцији за воде достављао пријаве у којима је умањио податке о стварно извађеним количинама шљунка и песка чиме је избегао плаћање пореских обавеза у укупном износу од 1.077.888,62 динара.

Такође, од 2011 до 2012. године и од 2014 до 2016. године, у намери да себи и радњама ”Транскоп-Ђусић“ и ”Транскоп-Ђусић 1971“ прибави противправну имовинску корист, без потребних сагласности и одобрења надлежних органа за експлоатацију шљунка и песка, осумњичени је извршио вађење шљунка и песка са речних наноса на обали Западне Мораве, у укупној количини од 96.564,58 метара кубних шљунка и песка, чија је вредност 38.625.832,00 динара.

* * *

Припадници МУП-а у Новом Пазару су по налогу Основног јавног тужилаштва у Новом Пазару, ухапсили и задржали Ш.Х. (1980) одговорно лице „Кадир прома“, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и фалсификовање службене исправе.

Осумњичени се терети да је од јануара 2015. до августа 2016. године извршио набавку 2.486 комада крупне стоке од разних правних и физичких лица са територије АП Војводине.

Набавку, како се сумња, није евидентирао у пословним књигама свог привредног друштва, а купљена грла стоке даље је продао.

На тај начин, осумњичени је остварио противправну имовинску корист од 240 милиона динара и нанео штету буџету Републике Србије у износу од 22.400.000,00 динара.

* * *

Полиција у Пироту, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсила је С.Т. (1973), М.И. (1974) и лекара С.К. (1965), док ће кривичном пријавом бити обухваћена још једна особа због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела превара и фалсификовање исправе.

Осумњичени су од јануара 2016. године до хапшења, починили неколико превара на штету више од 30 физичких лица са подручја Пирота.

Сумња се да су уз новчану надокнаду од 300 до 4.000 евра, доводили у заблуду оштећене да ће их запослити у једном привредном друштву, вртићу у Пироту и неким основним школама у том граду, а некима од њих издавали су и уверења о лекарском прегледу, иако прегледа није било.

Осумњичени су себи прибавили противпоравну имовинску корист у укупном износу од 4.266.000,00 динара.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ У РЕДОВНОМ ПОСТУПКУ

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ваљеву, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против бившег одговорног лица ПД „Штампарија Ваљевац“ и бившег одговорног лица штампарије Ваљевац, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Они се сумњиче да су од јула 2008. до септембра 2012. године, не поштујући одредбе закључених уговора о кредитима са једном банком део одобрених кредитних средстава у износу од 140.182.061,57 динара уплаћивали на основу позајмица повезаним привредним друштвима. Та средства нису враћена штампарији, а оштећена је банка.

* * *

Полицијски службеници у Сомбору су по налогу вишег јавног тужиоца у Сомбору поднели кривичну пријаву у редовном поступку против одговорног лица „Концерн Фармаком МБ Шабац“ – Фабрика акумулатора у Сомбору , због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди.

Осумњичени је са једним привредним друштвом закључио Уговор о финансијском лизингу ради обезбеђивања куповине предмета лизинга.

Након што је 2012. године уплаћен новчани износ од 40.231.263,62 динара на име наведеног уговора о лизингу, осумњичени наведена средства није употребио за набавку предмета лизинга, већ их је употребио за друге сврхе, а није исплатио ниједну лизинг рату.

На овај начин осумњичени је “Концерну Фармаком МБ Шабац-Фас Сомбор” прибавио против правну имовинску корист, на штету привредног друштва са којим је закључио уговор о лизингу.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова поднели су Тужлаштву за организовани криминал кривичне пријаве против шест особа осумњичених да су искоришћавањем својих положаја и овлашћења, привредном друштву „Концерн Фармаком МБ“ Д.О.О. Шабац, прибавили противправну имовинску корист од 733.395.521,84 динара или око 6,3 милиона евра, на штету „Привредне банке Београд“ А.Д.

Кривична пријава, због сумње да су у својству саизвршиоца починили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица поднета је против одговорног лица Извршног и Кредитног одбора „Привредне банке Београд“ А.Д. Београд и троје чланова и једног заменика члана Кредитног одбора те банке, а против одговорног лица привредног друштва „Концерн Фармаком МБ“ Д.О.О. Шабац поднета је кривична пријава због сумње да је починио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица подстрекивањем.

Постоје основи сумње да су, по претходном договору одговорног лица Извршног и Кредитног одбора „Привредне банке Београд“ А.Д и одговорног лица привредног друштва „Концерн Фармаком МБ“ Д.О.О. Шабац, од 2012. до 2013. године, осумњичени чланови Кредитног одбора, противно интересима банке и поред знатне (критичне) поткапитализованости банке, одобравали откуп потраживања уз накнаду привредном друштву „Концерн Фармаком МБ“ према више привредних друштава у износу од 812.026.220,28 динара.

Сумња се да су откуп потраживања одобравали по основу фиктивних фактура, које су, наводно, испостављене тим привредним друштвима као дужницима, као и по основу фактура које је друштво ’’Концерн Фармаком“ већ наплатило по другим пословима и фактура које је у међувремену, након уступања, такође наплатило од једног броја тих привредних друштва по другим пословима.

Такође, постоје основи сумње да је један број откупа потраживања, уз накнаду одобраван и без фактура, иако су осумњичени чланови Кредитног одбора знали да постоји опасност од губитка по овом правном послу и да се овим неизвесним пласманима додатно погоршава стање банке.

На основу тих одобрења закључени су Уговори о уступању потраживања између „Привредне банке Београд“ А.Д. и „Концерна Фармаком МБ“, уз накнаду са фиктивном и непотпуном документацијом, након чега су средства трансферисана на рачун привредног друштва ’’Концерн Фармаком МБ“, која је банка само делимично до данас наплатила.

****

Полицијски службеници у Новом Саду, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против бившег одговорног лица Националне службе за запошљавање, због постојања основа сумње да је извршило кривично дело злоупотреба службеног положаја и фалсификовање службене исправе.

Осумњичена је у намери прибављања противправне имовинске користи за себе, од априла 2005. до јуна 2016. године злоупотребила службени положај на тај начин што је са подрачуна Националне службе за запошљавање, Филијала Нови Сад, противправно пребацила на своја четири лична динарска рачуна 72.839.062,18 динара.

Да би у електронском платном сервису прикрила да је поменуте уплате вршила на своје рачуне, осумњичена је у електронским налозима лажно наводила да се ради о плаћању трошкова различитим добављачима или о плаћању обавеза Националне службе за запошљавање по основу различитих уговора разним привредним субјектима.

* * *

Полицијски службеници у Београду су по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, поднели кривичну пријаву у редовном поступку против три особе, запосленима у некадашњој Агенцији за пословни простор Градске управе града Београда, а садашњем Секретаријaту за имовинске и правне послове Градске управе града Београда, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Сумња се да су они од марта 2010. године, искоришћавањем службеног положаја и прекорачењем граница службених овлашћења, у намери прибављања противправне имовинске користи за већи број закупаца пословних простора којима је располагала Агенција за пословни простор и Секретаријат за имовинске и правне послове ГУ града Београда, несачињавањем рачуна за услуге издавања пословног простора, недостављањем рачуна закупцима и неевидентирањем у евиденцијама, супротно закљученим Уговорима о закупу пословног простора, омогућили већем броју закупаца, у различитим периодима, коришћење пословног простора без плаћања закупнине.

На овај начин осумњичени су оштетили буџет Града Београда у укупном износу од 131.592.648,35 динара, а закупцима прибавили противправну имовинску корист.

Кривичном пријавом ће бити обухваћена још једна особа, осумњичена да је прикупљала податке и фактурисала закупнине у некадашњој Агенцији за пословни простор и Секретаријату за имовинске и правне послове.

13:41

Saopstenje MORS

Sastanak Radne grupe za normalizaciju vazdušnog saobraćaja

Ministar odbrane Zoran Đorđević rukovodio je danas sastankom Radne grupa za pitanja normalizacije vazdušnog saobraćaja iznad Pokrajine Kosovo i Metohija.

Na sastanku je bilo reči o preciziranju detalja u vezi sa predlogom platforme za pregovore koja treba da bude predstavljena Vladi Republike Srbije, a o aktuelnim pitanjima iz nadležnosti radne grupe, razgovaraće se u Srbiji i Briselu.

Uz eksperte iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, radnu grupu čine i eksperti iz Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kancelarije za koorodinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Agencije za kontrolu leta Srbije i Crne Gore.

Vlada Republike Srbije oformila je radnu grupu koju predvodi ministar odbrane Zoran Đorđević i koja se bavi pitanjima normalizacije vazdušnog saobraćaja za civilne letove iznad Pokrajine Kosovo i Metohija, uključujući i ponovno uspostavljanje avio linije Beograd-Priština.

MIS-003-006-2017-MORS

14:30

Saopstenje MORS

Perspektive razvoja Odbrambene industrije Srbije
Ministri odbrane i privrede Zoran Đorđević i Goran Knežević i direktor Jugoimport SDPR-a Jugoslav Petković razgovarali su o perspektivama za razvoj Odbrambene industrije Srbije u narednom periodu.

Imajući u vidu da je reč o jednom od najbitnijih segmenata za razvoj nacionalne ekonomije, Đorđević, Knežević i Petković su analizirali kretanja u toj oblasti da bi sagledali mogućnosti budućih ulaganja u Namensku industriju, kako bi u godinama koje slede bila premašena cifra od milijardu dolara izvoza te grane.

Naime, ukoliko nivo ulaganja bude prema očekivanjima, u ovoj godini očekuje se vrednost izvoza veća za 20 procenata u odnosu na 2016. godine, kada je vrednost izvoza iznosila 483 miliona dolara, što će svakako doprineti i rastu zaposlenosti u Odbrambenoj industriji.

Na sastanku je konstantovano da sve fabrike iz te grane danas posluju pozitivno, da redovno servisiraju svoje obaveze prema državi bez dugovanja kada je reč o tekućem poslovanju, a kao važan uslov razvoja u oblasti namenske industrije pomenut je i Zaključak Vlade Srbije, koji se uskoro očekuje, o konverziji dugova Namenske industrije čime bi ceo taj sektor nakon mnogo vremena bio u značajno boljoj poziciji.

Isto tako, zaključeno je na sastanku, mnogo se očekuje od Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, koji će uskoro biti u skupštinskoj proceduri, a koji bi trebalo da donese mnoge pozitivne novine.

Na sastanku su sumirani i rezultati učešće predstavnika srpske namenske industrije i Ministarstva odbrane na 13. međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX 2017 u Abu Dabiju, gde je prezentacija naše odbrambene industrije privukla izuzetno veliku pažnju.

MIS-003-006-2017-Odbrambena-industrija

15:09

Saopstenje MUPRS

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је да је данашњом акцијом, у којој је ухапшено 47 особа, полиција показала да не постоје недодирљиви и да ће се сви они који су се дрзнули да ставе руку у џеп грађана Србије за то одговарати.

„Наставља се бескомпримисна борба против корупције и криминала у Србији. У добро организованој полицијској акцији данас смо привели 47 лица која се сумњиче за коруптивна кривична дела којима је нанета штета грађаним Републике Србије у износу вишем од 17 милиона евра“, рекао је Стефановић.

Министар је нагласио да је полиција овом добром акцијом, хтела да покаже да не постоји било ко ко неће одговарати за кривична и корупционашка дела која је починио, а поготово не они који су се дрзнули да ставе руку у џеп грађана Србије.

„Наставићемо са овако добрим акцијама. Ово је само прва фаза у којој желимо да добрим акцијама и чврстом руком покажемо да неће бити недодирљивих и заштићених и да ће сви они који су се огрешили о закон за то одговарати“, поручио је министар полиције.

15:27

Saopstenje MORS

Sastanak ministra odbrane sa komandantom Kopnene vojske Evropske komande SAD

Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas sa komandantom Kopnene vojske Evropske komande Oružanih snaga SAD general-potpukovnikom Frederikom Hodžisom, koji boravi u poseti Republici Srbiji.

Ministar Đorđević istakao je značaj i ulogu bilateralne vojne saradnje koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju sa Sjedinjenim Američkim Državama, a naročito sa pripadnicima Kopnene vojske Evropske komande oružanih snaga SAD. Posebno je naglasio mesto i ulogu zajedničke obuke i vežbi koje pripadnici kopnenih vojski dveju zemalja realizuju i njihov pozitivni doprinos unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti MO i VS.

On je istakao privrženost Republike Srbije vojnoj neutralnosti i rekao da sa tog aspekta Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastupaju u implementaciji politike odbrane kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji.

General-potpukovnik Hodžis je preneo pozitivne utiske o saradnji koju KoV EK OS SAD ima sa Vojskom Srbije i naglasio izuzetne profesionalizam i obučenost pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji se kontinuirano manifestuju. On je rekao da očekuje da će se zajedničke vežbovne aktivnosti i obuka pripadnika kopnenih vojski dveju zemalja nastaviti i u narednom periodu. Ocenio je da novi programi saradnje, poput unapređenja kapaciteta inžinjerijskih jedinica, zauzimaju važno mesto u aktivnostima KoV EK OS SAD i da će doprineti jačanju međusobnog razumevanja na obostranu korist.

Tokom posete Srbiji, general-potpukovnik Hodžis imao je odvojeni sastanak sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, sa komandantom KoV Vojske Srbije general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, a obišao je jedinice 3. brigade i Mešovite artiljerijske brigade Kopnene vojske.

MIS-003-006-2017-Sastanak-sa-komandantom-kopnene-vojske-Evropske-komande-USA

16:50

Saopstenje MORS

Sednica Radne grupe Odbora za Kosovo i Metohiju

U Maloj ratnoj sali Starog Generalštaba danas je održana treća sednica Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji.

Sednici su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić i predstavnici državnih organa koji su uključeni u rad te radne grupe Odbora za KiM.

Na sednici je analiziran dosadašnji rad Grupe i dogovorene su intenzivne aktivnosti za naredni period.

MIS-003-006-3027-Radna-grupa-za-zlocine-nad-gradjanima-na-AP-KiM

!O AutoruОб автореAbout author
U ovom delu ako Vas zanima mozete pogledati informacije o autoru - В этом разделе, если вы заинтересованы, вы можете просмотреть информацию об авторе - In this section if you're interested, you can view information about the author
Autor prezentovanog sadrzaja je Rajacic Cedo poznatiji i kao Urednik ArmyInfoForuma - Galerija na Facebook-u - Urednik se ovom oblascu bavi od 1987. god. a u svojoj dosadasnjoj karijeri je imao kontakta sa borilackim vestinama, padobranstvom, letenjem i radom u vojnoj industriji - Vise o projektima iz NVO oblasti imate u delu redakcije posvecenom NewTeC-u - Bavi se proucavanjem velikog broja informacija vezanih za bezbednost, strategiju i vojnu industriju sto primenjuje tokom pisanja procena i analiza - Strucnjak je sa dugogodisnjim iskustvom i velikim brojem projekata u oblasti razvoja i konceptualnog dizajna naoruzanja i vojne opreme - Potpuno se posvetio ovoj oblasti a u rad unosi ne tako malo iskustvo od preko 20 godina bavljenja ovom oblascu!
Автор представленного контента Rajacic Cedo также известный как ArmyInfoForum Главный редактор - Галерея на Facebook – Он занимается в этой области с 1987 года - До сих пор в своей карьере он имел контакт с боевыми искусствами, прыжки с парашютом, полеты и работающих в оборонной промышленности - Больше проектов из области обороны вы можете найти в NewTeC части данного веб-сайта – он имеет дело с изучением большого количества информации, связанной с обеспечением безопасности, стратегии и оборонной промышленности, которую он применяется при написании оценок и анализа - он эксперт летний опыт работы и с большим количеством проектов в области разработки и концептуального дизайна для вооружения и военной техники - Он полностью посвящен этой области и работать с опытом работы более 20 лет!
Author of the presented content is Rajacic Cedo AKA ArmyInfoForum Chief Editor - Gallery on Facebook – He is engaged in this area from 1987. - So far in his career he had contact with the martial arts, parachuting, flying and working in the defence industry - More projects from the Defence field you can find in NewTeC part of this web site – He deals with studying of a large number of information related to security, strategy and defence industry which he apply when writing of assessments and analysis – He is an expert with years of experience and with large number of projects in the field of development and conceptual design for weapons and military equipment – He is completely dedicated to this area and work with experience of more than 20 years!
Deli sadrzaj - Informisi druge - Доля содержания - Информ других - Share content - Inform others

Ukoliko smatrate da o onome sto iznosimo u temama koje stvaramo za Vas treba informisati sto vise gradjana onda se potrudite pa nam pomozite - Mi smo tekst napisali i objavili a onda ga i podelili sa svima Vama na mestima koja uredjujemo - Sad Vi uradite koliko mozete pa ih podelite dalje sa svima koje znate i za koje mislite da treba da procitaju ono o cemu mi pisemo - To uradite odavde sa naseg sajta koristeci opcije odmah ispod jer se to deljenje ne moze pratiti dok je to ako se radi sa FB-a lako pratiti i povezati sve one koji su to radili - Verujem da to ima smisla za sve one kojima je stalo da se ove informacije sire sto vise - Hvala svima koji se potrude da ovo procitaju i sprovedu u delo deleci teme koje mi objavljujemo


Promovisite sadrzaj koristeci sledece opcije - Nemojte kopirati sadrzaje bez dozvole autora - To je krsenje autorskih prava! Pozivamo Vas na ucesce u diskusiji - Мы приглашаем Вас принять участие в обсуждении - We invite you to participate in the discussion

Uredjivacka politika - kucni red Редакционная политика - правила дома Editorial policy - house rules

Leave a Reply