KOIS – Rs

Klaster Odbrambene Industrije Srbije

Osnovna ideja za stvaranje Klastera Odbrambene Industrije Srbije (ne drzavne vec uopste)

Ovo su okviri projekta KOIS uz koji imate i poziv na dalje razgovore o saradnji o potencijalnom Vasem ucescu u razvoju ovog projekta!

Projektom KOIS je predvidjeno postojanje vise delova za potrebe firmi clanica od kojih cemo Vam ukratko predstaviti sledece:

  1. Deo namenjen domacim firmama i naucnim (verifikovanim) ustanovama koje imaju razvojne, proizvodne ili testne – merne kapacitete vezanao za rad po SORS-u ili MIL standardu
  2. Deo namenjen fizickim licima sa specificnim znanjima i sposobnostima na jednom mestu dostupni na zahtev firmama clanicama klastera
  3. Deo namenjen timu za istrazivanje i razvoj projekata vezanih za klaster i potrebe firmi clanica istog
  4. Deo za ucesnike projekta u kom ce moci da nadju materijale neophodne za kvalitetniji, laksi, bezbedniji, legalniji rad i unapredjenje svog poslovanja
  5. Deo namenjen domacim predstavnistvima stranih firmi koje imaju dozvole za rad sa proizvodima (materijalima) dvostruke namene – prvenstveno u svrhu unaprednja saradnje inostranstva sa domacim firmama clanicama

Osnovne prednosti koje bi se omogucavale clanovima klastera kroz realizaciju ovog projekta su sledece:

Sveobuhvatne promotivne i ostale usluge namenjene unapredjenju rada clanica klastera sa jasno merljivim dometima, korporativne i promocije proizvoda na visokom nivou uz ciljani marketing, lobiranja na domacem ili prevashodno inostranom trzistu kroz prisustvo u medijskom prostoru usmerenom ka uzoj strucnoj i siroj opstoj populaciji za kompanije i njihove proizvode. Projektom KOIS se zeli omoguciti clanicama da se bave onim sto najbolje znaju a da strucnjaci u klasteru preuzmu vodjenje marketinga, promocije i prezentacije proizvoda kao i komunikaciju sa javnoscu uz sve ostalo vec navedeno. Podrazumeva se bliska saradnja tima iz klastera sa firmama clanicama.

Evropske i svetske integracije kojima Republika Srbija tezi ce u narednom vremenu a zbog uskladjivanja zakona oznaciti kraj problematicnim uredbama i monopolistickom ponasanju koje je trenutno uocljivo na ovom trzistu a sto je pravno i eticki neodrzivo i u suprotnosti sa Evropskim i svetskim normama. Projektom KOIS se stvara grupacija domacih firmi kojima se omogucava sledece: jeftiniji marketing za firme clanice i njihove proizvode, dostupnost svih informacija na jednom mestu, laksi + bolji i brzi kontakti i komunikacija kako sa malim tako i sa velikim kupcima, prezentacija informacija ka svim nivoima od malih do velikih kupaca, pa do informacija interesantnih firmama zainteresovanim za saradnju i investitorima.

Osim toga KOIS ce firmama clanicama omoguciti vise vrsta usluga koje ce im unaprediti rad (seminari, predavanja i strucna savetovanja) kao i pristup informacijama koje su im potrebne za njihovo svakodnevno bolje i kvalitetnije funkcionisanje (tenderi i poslovi na domacem trzistu ali i u regionu i inostranstvu, izmene pravne regulative i sl). Shodno brzini razvoja i kapacitetima budzeta (fonda) je planirano da za firme clanice klastera bude omoguceno i angazovanje pravnika i advokata specijalizovanih za domace i inostrana trzista a vezano za oblasti interesovanja KOIS-a sto znaci da ce na jednom mestu clanice moci da dobiju kvalitetnu pravnu i svaku drugu podrsku za bilo sta sto im zatreba.

Realizacijom projekta, KOIS postaje jedno mesto za sve informacije za zainteresovane iz citavog sveta ali i Srbije – sta to podrazumeva:

Brendiranje omogucava izradu sveobuhvatih web prezentacija za firme clanice klastera (u okviru KOIS-a), web izlog proizvoda kao i promociju informacija o njima, kapacitetima clanica i slicno. Te prezentacije mogu podrazumevati foto, video, kompjutersku grafiku a u smislu korporativne ili prezentacije nekog proizvoda koje firme clanice klastera zele da svetsko ili domace trziste vidi.

Projektom je planirano obezbedjivanje prevodjenja na nekoliko svetskih jezika kao sto su engleski, ruski, portugalski, kineski, arapski, francuski i nemacki cime je pokrivenost sveta izabranim jezicima okvirno preko 80-85%. Za domaca predstavnistva inostranih firmi se takodje planiraju odredjene pogodnosti.

Iz prezentacije projekta koju ste imali prilike da procitate iznad je vidljivo da se projektom KOIS omogucava drasticno smanjenje sredstava koja se ulazu u promociju u Srbiji i u svetu uz veliko povecanje kvaliteta i efekata istih obzirom da se to sada kroz KOIS radi na specijalozovanom mestu uz angazman profesionalaca koji em poznaju ovu oblast em se strucno bave istom!

Osnovna ideja je umanjenje novcanih izdataka potrebnih za promociju kako u Srbiji tako i u regionu odnosno svetu kroz organizovani zajednicki nastup na domacem odnosno prvashodno inostranom trzistu koji ce KOIS omoguciti. Dodatno Vam se kroz KOIS omogucava i istrazivanje trzista sa mogucnoscu obavestavanja na nedeljnom ili mesecnom nivou, kao i obavestavanje o novostima iz interesnih oblasti takodje na nedeljnom ili mesecnom nivou.

Jedna od prednosti klastera je da ce firme clanice imati pristup preko KOIS-a bazi lica sa posebnim znanjima i sposobnostima (znanja dvostruke namene – tj znanja primenjiva u namenskoj industriji). Baza ce pokrivati Republiku Srbiju a prema potrebi cemo za potrebe clanova klastera organizovati nalazenje deficitarnih kadrova koji ce bilo da budu angazovani ili ne ostajati u bazi KOIS-a. Ta baza se eventualno moze popuniti na isti nacin mogucnostima firmi odnosno proizvodnim tehnoloskim skladisnim, testnim i ostalim mogucnostima koje one poseduju tako da ce na jednom mestu biti moguce dobiti sve potrebne informacije koje su clanicama potrebne ne bi li lakse organizovali svoj buduci rad sto na razvoju sto na izradi prototipova ili eventualnom pokretanju serijske prozivodnje!

Bitna stvar koja je vezana za istrazivanje i razvoj je da je cilj projekta KOIS da nakon nekoliko meseci rada kroz projekte koje ce sam klaster pokrenuti a koji cemo razraditi sa clanicama klastera organizujemo javne pozive za konceptualne i razvojne projekte vezano za perspektivne proizvode prema odredjenim smernicama koje ce biti izradjeno sto za potrebe drzave sto za potrebe ili ucesce na konkursima u inostranstvu. Plan je da se firmama clanicama klastera omoguci da iz tih projekata biraju ono sto budu zeleli da proizvode podrazumeva se uz prethodno uradjene evaulacije, biznis planove i analize. Projekti javnih takmicenja ce biti tako koncipirani tj izabrani da u velikoj meri pokrivaju mogucnosti razvojne i proizvodne mogucnosti odredjenih grupacija proizvodjaca koje ce se stvoriti u klasteru. Ovim se obezbedjuje mogucnost da klaster kao predstavnih udruzenja veceg broja clanica ucestvuje u inostranstvu na raznim konkursima na taj nacin umanjujuci novcane izdatke i povecavajuci plasman i promociju mogucnosti koje postoje u smislu idejnokonceptualnog razvoja, prtotajpinga i izrade predserijskih tj serijsku proizvodnju proizvoda!

Zaposleni u okviru organizacije KOIS-a ce organizovati sve vezano za te projekte i konkurse sa idejom da se najperspektivnije, najbolje i najkvalitetnije ideje nakon tekmicenja (provere) u za nekoliko meseci uvuku pod okrilje klastera, sto ce voditi ka mogucnosti da firme i strucnjaci (KOIS) uz saradnju sa firmama iz klastera pokrenu realizaciju istih angazmanom sopstvenih potencijala jer KOIS podrzavajuci projektne timove i autore obezbedjuje pravo klasteru i ujedno firmama clanicama mogucnost nastavka daljeg rada na razvoju ili ugovorno regulisano preuzimanja projekata uz obstrano zadovoljstvo. Rad na tim projektima se nastavlja uz potpisivanje posebnih ugovora sa autorima koji su se obavezali na to ucescem u takmicenju koje im je obezbedilo odredjene benefite i investiranje u izrade evaulacije, strucnih procena, trzisne analize i slicno nakon cega je izvrseno i finansiranje izrade prototipova u okviru KOIS-a.

Posebni detalji vezani za dodatne mogucnosti:

Organizacija promocija, promotivnih kampanja, medijskih konferencija i intervjua uz izradu specijalizovanih video materijala (uz grafiku po potrebi) sinhronizovanih na jezike sa liste.
Organizacija redovnih (virtualnih uz koriscenje savremenih sredstava komunikacije) sastanaka clanica klastera, ciljanih savetovanja i informisanja o odredjenim vaznim, nedovoljno poznatim ali bitnim stvarima (npr autorsko pravo, zastita patenata, nove tehnologije, bitna i vazna kretanja na trzistu i sl)
Pomoc i sugestije vezano za poslovnu korespondenciju u smislu: pisanje ponude, prevoda na jezike sa liste, pronalazenje i omogucavanje ili stvaranje kontakata u zemlji ili inostranstvu kao i omogucavanje simultanih prevoda (jezici sa liste) u slucaju da oni otrebni clanicama u komunikaciji ili saradnji sa inostranim klijentima
Pomoc u radu i/ili saradnji sa drzavnom upravom (ministarstva), promocija, osmisljavanje + ucesce i pokretanje projekata pred i u saradnji sa drzavnom upravom odnosno prema inostranom trzistu ili inostranom partneru i slicne ali bitne stvari!

Specijalozovana saradnja sa inostranstvom

KOIS Vam takodje omogucava laksu komunikaciju i eventualne specijalizovane promocije sirom sveta koja je vec sada manifestovana nasom saradnjom sa glavnim i odgovornim urednicima i redakcijama strucnih glasila. Ta saradnja je trenutno ogranicena na Evropu uz nameru da se to prosiri na tripl A (AAA) – Ameriku, Aziju, Afriku – ceo svet. Podrazumeva se da su rad i saradnja sa domacim medijima opste ili specijalozovane orjentacije takodje moguca.

Posebna pogodnost je sto je planirano da je u samom startu clanicama u smislu fizickih i pravnih lica odnosno tipova dostupan i KOIS-ov konceptualno razvojni biro koji bi bio sastavljen od strucnjaka koji ce biti zaposljeni u samom klasteru kao i strucnjaka kojima raspolazu clanice klastera odnosno strucnih lica koji su u bazi a koji ce svim clanicama stajati na raspolaganju za konsultacije, sugestije i pomoc u razvoju njihovih ideja (podrazumeva se uz potpuno postovanje poslovne tajne i intelektualne svojine kao i veliku diskreciju).

Tim vec sada u okvirima redakcije postoji ali je on trenutno malobrojan ali ce se razvojem klastera uvecavati – uz mogucnost angazmana i dodatnih kapaciteta angazmanom lica iz KOIS-ove baze strucnjaka. Svaka clanica koja bude imala problem ce imati na raspolaganju strucnjake iz KOIS-a ili ce im KOIS pomoci u pronalazenju strucnjaka za odredjenu oblast koji ce biti angazovani ili direktno od clanice ili preko KOIS-a a plan je da se kroz saradnju sa drzavnim institucijama i naucnom zajednicom obezbedi kvalitetna baza strucnjaka u narednom vremenu.

Unapred Vam se zahvaljujem na posvecenom vremenu uz napomenu da Vam ovo pisem kao glavni i odgovorni urednik javnog medija u Republici Srbiji specijalozovanog za oblasti bezbednosti i namenske industrije.

NAPOMENA
Iznad se nalaze izvodi iz teksta o klasteru koji su napisani jos 2011/2012 godine a za ciju realizaciju nije bio zainteresovan ni jedan drzavni subjekt (tada) zbog gubitka kontrole drzave koja je ovim projektom predstavljana!To nas nije obeshrabrilo pa cemo mi ispitivanje ideje i mogucnosti za realizaciju nastaviti -Mogucnosti za informisanje onih koji bi se bavili ovom industrijom su sada jos bolje jer se redakcija razvila i sada smo jedini registrvani javni medij u RS ali i u regionu koji se profesionalno bavi ovom tematikom – Obzirom da su sva ta znanja nastala na osnovu izmedju ostalog i licnog iskustva Urednika a uz poznavanje problematike, clanicama bi se nudilo da uvek i u svakom trenutku budu informisane uz napomenu da je u pitanju strucno informisanje, analiza trzista i sl sto im ne nudi niko osim specijalizovanih agencija iz inostranstva – Privrednoj Komori Srbije nije uspelo ni delic ovoga da obezbedi tj stvori – Ovde se sve zasniva ne samo na promociji vec na integralnom funkcionisanju i savetovanju tokom razvojih faza

Redakcija vec sada ima takve kontakte sa domacim firmama zainteresovanim za inostrana trzista ali i sa inostranim kompanijama zainteresovanim za domace trziste – Ovakvim klasterom bi se osim razmene informacija mnogo doprinelo u smislu bezbednosti jer bi shodno licnim znanjima i iskustvima koje imaju strucnjaci iz ove oblasti a uz advokate i ostale strucne saradnike svim ucesnicima ponudio zavidan nivo bezbednosti od prevare ali i podrsku u njihovom radu – Obezbedjeni bi im bili i kontakti i pracena komunikacija uz pruzanje podrske – KOIS bi obzirom na svoju ulogu kroz mali procenat koji bi bio od svih realizovanih projekata vracen u razvojni fond mogao ne samo da postane sam sebi dovoljan vec i da razvije pravi fond za ulaganje u ovu oblast u smislu inovativnih i konceptualnih resenja i njihovog razvoja – To su minimalne sume u odnosu na potencijal koji se stvara nakon zavrsetka razvoja i pocetka proizvodnje odnosno ustupanja licenci za proizvodnju ili plasman proizvoda koji ce biti realizovani kroz njegove mogucnosti

Sve u svemu – na jednom mestu sve usluge a sve na strucnom nivou – Veoma konkuretno, veoma savremeno i moderno – Redakcija vec ima kontakte sa raznim takvim udruzenjima (klasterima) i njihovim clanicama tj kompanijam sirom sveta pa smo razvijajuci ovaj projekat primenili njihova iskustva i znanja plus ih obogatili dodatkom u vidu projektnog biroa a kasnije i razvojem investicionog fonda odakle bi se sredstva koristila za mala ulaganja koja bi firmama i pojedincima nakon evaulacije i razmatranja proizvod uz sugestije za izmenama na osnovu informacija o realnim potrebamam omogucila da iste i realizuju kao prototipove cime se postize mogucnost da se isti dalje kroz rad KOIS-a predstave zainteresovanima ne samo u zemlji vec i u svetu – Upravo je to spona koja fali a to je povezivanje i posredovanje izmedju onih koji imaju ideje i znanje i onih koji su zainteresovani za ulaganja!

Urednik je licno ucestvovao na nekoliko investicionih foruma ovde u RS gde je imao prilike da razgovara sa ucesnicima koji su bili vredni milijarde dolara a koji su izrazili interesovanje za ulaganje i u ovu oblast sto je definitivno pokazatelj da bi se ideja kroz podrsku i realizaciju sto iz zemlje sto iz inostranstva mogla lako pretvoriti iz jave u stvarnost – Stvaranje KOIS-a a u njemu NewTeC-a – CENT-a (New Technology Center – Centar za Nove Tehnologije) bi bila dobitna kombinacija za okupljanje svih zainteresovanih na jednom mestu gde bi im se uz moderan, kvalitetan i kontrolisan rad omogucilo mnogo vise

Upotrebom savremenih i modernih resenja u zastiti inovacija, dokumentacije i intelektualne svojine uz naravno kontrolu pravnog tima bi se unapredio rad u ovoj industriji uz napomenu da bi se i drzavi primenom takvih resenja dalo na uvid dovoljno da moze da prati sta se sve desava unutar klastera i da u odredjenim situacijama reaguje i omoguci sebi tzv prednost kroz podrsku i ulaganje u odredjene ideje cime ujedno dobija i prednost u smislu prava prvenstva u pregovorima za dalji rad i obezbedjivanje licenci za potrebe drzave tj namenske industrije! Namera je da ujedno KOIS ima mogucnost da okupi znacajne kapacitete i ucestvuje u konkursima predlazuci nova, inovativna, savremena, kvalitetna, efektna a opet jeftina resenja za potrebe npr Vojske, Policije i/ili nekog drugog sektora drzave!

Sve to bi obezbedjivalo velike benefite drzavi jer bi svaki realizaovani posao doprinosio u vidu poreza i sl plus je stvoren kvalitetan ambijent sa klimom pogodnom za inovatore i istrazivace sa svojim idejama i patentima!

Iskreno Vas – Sincerely Yours
Glavni i odgovorni urednik i novinar – Chief editor and journalist

Ukoliko zelite da saznate vise o redakciji ArmyInfoForuma u smislu cime se ona bavi i kako to sve radi, informacije potrazite na delu sajta ArmyInfoForuma posvecenom redakciji

 

Message to readers
English is not our native language but i really hope everything written here is understandable
I apologize in advance if you encounter some errors or uncertainties caused by language barriers
Contact us with advanced security https://t.me/UrednikArmyInfoForuma
_________________
Think about this / Be active / Have your own opinion / Don't let anyone impose it on you / Discuss it in communication with us and you will be more informed